Uručenjem nagrade “Pavle Vuisić”, priznanja Udruženja filmskih glumaca Srbije (UFGS) za životno delo i izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, glumcu Slavku Štimcu u Nišu je sinoć, 20. avgusta 2022. godine svečano otvoren 57. festival glumačkih ostvarenja igranog filma “Filmski susreti”. Štimcu je odličje uručio predsednik UFGS-a Rastko Janković.

Slavko Štimac i Rastko Janković

Tom prilikom, pred publikom na Letnjoj pozornici u niškoj tvrđavi Slavko Štimac je istakao:

“Zahvalio bih se kolegama koje su mi ukazale poverenje ali i veliku odgovornost, bar po mom mišljenju, jer ova nagrada nosi ime fascinantnog kolege koga sam imao čast poznavati i snimati sa njim. Snimili smo zajedno pet-šest filmova. Razmišljao sam šta je ono što me je kod čika Paje fasciniralo. To je lakoća kojom je on igrao, ta ležernost koja je stvarno retka, urođeni osećaj za meru koji ne znam kako bih ga drugačije nazvao osim harizmom i talentom, zato je bio veličanstveni čika Paja.”

Brankica ZorićVasović

Festival je počeo uručenjem ključa grada Niša glumcima u ime kojih ga je preuzela Brankica Zorić-Vasović, predsednica žirija ovogodišnjge festivala, izrekavši čuvenu parolu festivala: „Glumci, tvrđava je naša“. Uz nju, o nagradama Gran-pri “Naisa”, “Car Konstantin” i “Carica Teodora” i drugim priznanjima odlučivaće i i Petar Božović i Dušan Premović.

Petar Božović

Prvog dana festivala prikazani su filmovi “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića i “Heroji radničke klase” Miloša Pušića. Kako je planirano, tokom šest festivalskih dana publika će u zvaničkoj konkurenciji imati priliku da pogleda 12 filmova, među kojima i nove: “Komedija na tri sprata” i “Vučje bobice”.

Z. J.

Fotografije Siniša Dimitrijević