Tradicionalnim defileom filmskih ekipa, uz zvuke fanfara i vatromet sinoć, 4. jula, otvoren je jubilarni, 50. filmski festival u Sopotu (Sofest). Tokom ceremonije otvaranja, nagrade “Statueta slobode” za doprinos filmskoj umetnosti uručene su našim renomiranim stvaraocima: scenografu Milenku Jeremiću, scenaristi i reditelju Dušanu Kovačeviću, reditelju i scenaristi Zdravku Šotri, i glumici Tanji Bošković.

Filmskom scenografu Milenku Jeremiću nagradu je uručio umetnički direktor festivala Aleksandar Avramović, a u obrazloženju žirija navedeno je da je Jeremić slučajno počeo da radi na filmu davne 1965. i to na nagovor kuma, glumca Velimira Bate Živojinovića, kada je bio asistent scenografa na filmu “Čovek nije tica” Dušana Makavejeva. Rečima “Mile Jeremić – istorija filma!” Avramović je najavio Jeremića koji je rekao:

Laureati: Dušan Kovačević, Tanja Bošković, Tamara Aleksić (primila nagradu u ime Zdravka Šotre) i Milenko Jeremić

“U prvoj polovini prošlog veka počeo sam da se bavim ovim poslom i nikada nisam radio za nagrade. Nikada priznanje nisam očekivao, ali sam zahvalan za sve. Bez obzira na moje godine, ovo priznanje je vetrić koji će da me tera još malo.”

Primajući nagradu, dramski pisac, scenarista, reditelj i akademik Dušan Kovačević prisetio se:

“Ovde sam bio pre 50 godina, družeći se sa Batom Živojinovićem i meni je čast što sam na jednom od naših najpopularnijih festivala dobio ovu divnu nagradu. Imam dvojako osećanje. Prvo je da sam ovo doživeo, a drugo je malo ironično, a to je da sam stariji od većine nagrada koje sam dobio. Tome bih dodao i jednu neobičnu priču: mnogi moji prijatelji sa kojima sam pravio fimove, danas su spomenici, kao što će to biti Bata Živojinović, ili imaju nazive ulice. Bilo je lepše dok su bili živi”, sa setom je ispričao Kovačević čiji će poslednji film “Nije teško biti čovek” biti prikazan u takmičarskom programu festivala.

U ime reditelj Zdravka Šotre nagradu je primila glumica Tamara Aleksić i pročitala pismo zahvalnosti dobitnika, a zatim se publici u Sopotu poklonila proslavljena glumica Tanja Bošković. Ona u svom vlasništvu već ima “Statuetu slobode” koju je 1982. dobila za glavnu žensku ulogu u filmu “Balkan ekspres”.

“Pre 40 godina isto sam kao i večeras doletela iz Herceg Novog da bi primila ‘Statuetu slobode’. Ovu ću odmah da pokažem unučićima, da vide da moj život nije bio samo ‘bruka’, već i da je bilo i lepih stvari”, našalila se glumica.

Vatromet na otvaranju festivala

U iščekivanju spomenika velikanu našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, koji će narednih dana biti postavljen ispred Centra za kulturu Sopot, njegov sin Miljko Živojinović prisetio se svog oca po kome jedna sopotska glumačka nagrada nosi ime.

“Pre nego što sam izašao na binu pomislio sam kako bi se moj otac danas osećao. Siguran sam da bi bio ponosan na ovoliku publiku koja govori o našoj duši, o negovanju tekovina koje smo ostvarili. Siguran sam da nas Bata gleda negde odozgo”, rekao je Miljko Živojinović kome su društvo pravile Batina ćerka Jelena i unuka Dina.

Na otvaranju festivala prikazan je srpski blokbaster, film “Toma” Dragana Bjelogrlića, a do 10. jula biće viđeno još 25 filmova u takmičarskom programu, tri van konkurencije, kao i četiri naslova za najmlađe.

Žiri festivala: Andrej Šepetkovski, Snežana Bogdanović i Radenko Ranković

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: glumci Snežana Bogdanović i Andrej Šepetkovski i producent Radenko Ranković, profesor na katedri za Filmski i TV produkciju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

I. A.

Fotografije: Sofest