Komedija Janka Baljka „Plavi voz“, koja govori o generaciji maturanata elektrotehničke škole iz 1980. godine, premijerno će biti prikazana 25. maja. Glavne uloge tumače studenti FDU Ljubomir Bulajić, Sanja Popović, Aleksandar Radojičić i Aleksandra Tomić.

Igrani film Janka Baljka „Plavi voz“, čija je radnja smeštena u vreme smrti Josipa Broza Tita, premijerno će biti prikazan u Beogradu 25. maja, u sklopu Muzeja istorije Jugoslavije gde se nalazi Titov grob.

Premijera „Plavog voza“ planirana je u okviru šire manifestacije „ORA 2010″, inspirisane fenomenom Dana mladosti i kulta Titove ličnosti, rekli su tvorci filma u utorak uveče na konferenciji za novinare u Beogradu.

Manifestacija „ORA 2010″ održaće se od 21. do 25. maja, na otvorenom prostoru ispred Muzeja „25. maj“, gde će se održati i premijera „Plavog voza“, koji je trenutno u postprodukciji.

Ostatak manifestacije „ORA“ (skraćenica termina „Omladinska radna akcija“) obuhvata projekcije dokumentarnih filmova o Titu, Danu mladosti i putovanjima Plavim vozom, izložbu audio-vizuelnih instalacija i fotografija o fenomenu ORA, panel debatu o Titovoj Jugoslaviji, kao i koncerte niza rok grupa.

Ni namenski, ni jugonostalgičarski film

„Plavi voz“ govori o generaciji maturanata iz 1980. godine – učenika elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, koju Titova smrt zadesi u trenutku izbora za školsku mis.

Režiser Janko Baljak objasnio je da je „Plavi voz“ ostvarenje njegovog petnaestogodišnjeg sna i da se ne radi ni o kakvom namenskom ili jugonostalgičarskom projektu.

Prema njegovim rečima, „Plavi voz“ je zamišljen kao „komercijalna komedija sa mozgom“, u kojoj će biti predstavljena čitava plejada mladih glumaca.

„Te generacije koje izlaze sa naših filmskih akademija nemaju prilike da igraju u filmovima“, rekao je Baljak.

U glavnim ulogama su studenti filma Ljubomir Bulajić, Sanja Popović, Aleksandar Radojičić, Aleksandra Tomić i drugi, a od glumaca nešto starije generacije tu je Lena Bogdanović, u ulozi školske direktorke.

Lena Bogdanović je istovremeno i koproducent filma.

Glavna pesma u „Plavom vozu“ je „Kad si mlad“ grupe „Film“, kojoj je to bio prvi singl, u zoru rađanja jugoslovenske novotalasne scene.