Na upravo završenom 63. međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji je održan od 12. do 23. maja 2010, Filmski centar Srbije nastupio je na kanskom marketu u okviru zajedničkog paviljona sa još 7 zemalja.

Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kipar, Hrvatska, Makedonija i Slovenija odlučile su da udruže snage i predstave se ostatku filmskog sveta pod okriljem Regionalnog paviljona South-East European Pavilion.

Regionalni paviljon, koji je bio zamišljen kao zajednički prostor sa osam pojedinačnih štandova, posetio
je veliki broj filmski profesionalaca i medija iz celog sveta.

U prilog ovoj činjenici navodimo važne i brojne posete filmskih poslenika iz celog sveta, kao i prisustvo visokih predstavnika Evropske Unije na Paviljonu.

Posle posete ministra u vladi Luksemburga gospodina Fransoa Biltgena, zajednički prostor zemalja Jugoistočne Evrope posetila je visoki komesar Evropske Unije za obrazovanje, kulturu, visejezičnost i mlade gospodja Andrula Vasiliju, koja je vrlo visoko ocenila projekat udruživanja zemalja regiona. Oduševljena ovim prostorom punim mladih talenata, gospodja Vasiliju je u vrlo srdačnom razgovoru s Miroljubom Vučkovićem, v. d. direktora Filmskog centra Srbije i delegiranim domaćinom Paviljona prilikom posete, ocenila da je ovakav poduhvat udruženog izlaganja nacionalnih kinematografija zemalja regiona krije brojne kapacitete i otvara nove i zanimljive mogucnosti kulturne i ekonomske saradnje navedenih zemalja u buducnosti.