Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS 2010 otvara se večeras u Jugoslovenskoj kinoteci, projekcijom dva filma: „Zvezda je rođena“ Vanje Kovačević (20:30) i „Svemirski turisti“ Christiana Freia (22:00).

Festival BELDOCS 2010 održava se od 13. do 20. aprila 2010. u Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad, Dvorani kulturnog centra i Art bioskop Museumu.

Treće izdanje Festivala predstavlja 51 najaktuelnije ostvarenje svetske dugometražne filmske dokumentaristike.

Tokom osam dana BELDOCSa publika će imati priliku da pogleda 18 dokumentarnih filmova u međunarodnom takmičarskom programu u selekciji Borisa Mitića i Mladena Vušurovića. U regionalnom takmičarskom programu, u selekciji Igora Toholja, biće prikazano 13 dugometražnih dokumentarnih filmova.

U okviru posebnog programa revijalnog karaktera Žiri je uvek u pravu biće predstavljena četiri filma koji su nominovani za nagradu Oskar 2009 u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, kandidat za BAFTA nagradu Britanske akademije za film, kao i najbolji film po mišljenju Evropske filmske akademije. Specijalni program Fokus Rusija, koji uređuje profesor Marko Babac, obuhvatiće projekcije 10 filmova koji su producirani u Rusiji ili govore o Rusiji danas. Elizabeth Marschan će predstaviti festival DOCPOINT Helsinki uz projekcije 4 dokumentarna filma iz Finske. U okviru BELDOCS festivala održaće se i propratni program Beldocs Pro namenjen profesionalcima iz oblasti dokumentarnog filma i svima onima koji to žele da postanu.

Odluku o najboljem filmu u međunarodnoj selekciji doneće žiri u sastavu Aleksandar Kostić, Elizabeth Marschan, Maximillian Pleattau, dok će žiri u sastavu Marko Babac, Oliver Sertić i Petra Seliškar odabrati najbolji film u regionalnoj selekciji.

Nagrađeni filmovi biće proglašeni i prikazani na svečanom zatvaranju Festivala 20. aprila u Jugoslovenskoj Kinoteci, a nagrade će dodeliti predstavnik pokrovitelja fonda za nagrade – Opštine Stari grad.

BELDOCS međunarodni festival dokumentarnog filma se održava od 2008. godine u Beogradu i bavi se promocijom i razvojem dokumentarnog filma u Srbiji, potsticanjem produkcije unutar ovog filmskog žanra, kao i uključivanjem šire publike u sferu poznavanja, razumevanja i poštovanja ovog specifičnog načina filmskog umetničkog izražavanja koje svoje uporište i inspiraciju pronalazi u istorijskom životu i njegovim posebnostima. Takođe, BELDOCS permanentno radi na promociji i distribuciji srpskog dokumentarnog filma u zemlji, regionu i svetu.

Više informacija na: www.beldocs.rs