Zainteresovani kreativni pisci, artisti, animatori, modelari i dizajneri zvuka iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Slovenije mogu se prijaviti za učešće u osmomesečnom mentorskom programu, u okviru koga će timski raditi na svojim konceptima za video igre, i sarađivati sa ekspertima iz domaće i evropske gejming industrije. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem onlajn formulara, i to najkasnije do nedelje, 27. marta, u ponoć. 

Playing Narratives je zajednička inicijativa Francuskog instituta i Goethe-Instituta u Srbiji, u saradnji sa SGA, koja je tokom prošle godine uspešno realizovala svoj pilot program u koji su se uključili brojni partneri iz zemlje i inostranstva, a čiji su korisnici bili mladi kreativci iz cele Srbije, koji su bili zainteresovani da zakorače u profesionalne vode u okvirima gejming industrije. Do kraja programa, polovina njih je već ostvarila profesionalne prilike u nekoj od srpskih domaćih kompanija.

Ove godine, program Playing Narratives: Ideas to Games posebno je namenjen ilustratorima i artistima, animatorima, kreativnim piscima, kao i onima koji se bave kompjuterskim modelovanjem ili dizajnom zvuka. Tokom osam meseci, oni će imati priliku da sarađuju sa priznatim mentorima i predavačima iz evropske gejming industrije, da formiraju timove sa kolegama, iz prve ruke se upoznaju sa radom nekih od vodećih domaćih gejming kompanija, rade na sopstvenim projektima i takmiče se za vredne nagrade.

Odabrani učesnici će stoga prolaziti kroz predavanja i radionice iz tema kao što su istorijat gejminga, narativni dizajn, vizuelni storytelling, razvoj karaktera, game i level dizajn, game art i poslovni aspekti gejminga. Pored svega toga, radiće se i na razvoju “mekih” veština kao što su timska kultura ili prezentacione veštine, a s obzirom da su generalni pokrovitelji programa ove godine Unreal Engine, odnosno Epic Games, imaće priliku i da se upoznaju sa brojnim mogućnostima ove svestrane tehnološke platforme, kao i da dobiju podršku za eventualni razvoj prototipova svojih igara nakon završetka programa.

Svi zainteresovani mladi kreativci iz jednog od ovih domena, stariji su od 18 godina i dolaze iz jedne od pet zemalja obuhvaćenih programom (Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Rumunija, Slovenija) – mogu se prijaviti putem onlajn formulara, i to najkasnije do nedelje, 27. marta u ponoć. 

Playing Narratives ove godine posebno poziva mlade autorke da se prijave, jer je cilja da najmanje polovina od 30 učesnika – budu devojke. Srbija je vodeća evropska zemlja kada je u pitanju rodni balans unutar gejming industrije (30% zaposlenih su žene).

Neka od predavanja biće otvorena i za širu zajednicu, i realizovana kao hibridni ili onlajn događaji, a za početak maja meseca planiran je veliki višednevni “bootcamp” u Novom Sadu, kada će se učesnici iz svih zemalja susresti, pratiti niz vrednih radionica i formirati projektne timove. Dok je prošle godine tema programa bila posvećena preseku domena stripa i gejminga, ovom prilikom učesnici će tokom projektnog rada razvijati koncepte za igre koje će ponuditi kreativne odgovore na neke od gorućih društvenih pojava, kroz interpretaciju krovne teme – Tainted Nowness.

I ove godine programu se pridružuje po jedna renomirana organizacija iz Nemačke, odnosno Francuske. Festival A.Maze iz Berlina već je duže od decenije posvećen domenu “arthouse” igara i “playful” pristupa interaktivnim medijima, a naredno izdanje zakazano je 13 – 17. maja. Sa druge strane, Plain Images je jedan od najvećih evropskih habova za razvoj kreativnih industrija lociran u Lilu, na severu Francuske, sa inkubatorskim i akcelelatorskim programima za polja audiovizuelne produkcije, gejminga, imerzivnih i muzičkih tehnologija.

U prvom ciklusu programa, održanom tokom 2021. godine, učestvovalo je 23 mladih kreativaca iz Srbije, koji su razvili 5 timskih projekata i predstavili ih pred međunarodnim žirijem. Pobednički projekat – Beyond the Gates tima Soulbusters – osvojio je budžet i mentorsku podršku za produkciju cinematic trejlera za svoju igru, u saradnji sa ekipom BunkerVFX studija. Trejler će biti predstavljen javnosti naredne nedelje, u okviru promotivne kampanje za novi ciklus programa.

Kao i prethodne godine, program je podržan od strane Francusko-nemačkog kulturnog fonda, koji je osnovan 2003. godine povodom 40. godišnjice Jelisejskog sporazuma.. Generalni pokrovitelj je Unreal Engine (odnosno kompanije Epic Games i 3Lateral), dok je istaknuti sponzor kompanija Ubisoft Belgrade. U realizaciju se ove godine uključila i niška kompanija Webelinx Games kao sponzor, dok će dodatnu podršku u realizaciji pružiti i Francuski i Goethe instituti iz celog regiona, kao i SGA kolege iz asocijacija Slovenia Games, MAGDA i RGDA.

Z. J.