Proslavljeni srpski dirigent, kompozitor i aranžer Vojislav Vojkan Borisavljević (1947) preminuo je u 74. godini. Pamtićemo ga kao autora neprolaznih hitova „Odiseja“, „Ljubav je samo reč“, „A sad adio“, ali i kao autora muzike za mnogobrojne filmove i  televizijske serije.

Borisavljević je autor muzike za filmska ostvarenja: Višnja na Tašmajdanu, Hell River, Vojnikova ljubav, Osvajanje slobode, Smrt Gospodina Goluže, Tajni dnevnik Zigmunda Frojda, Kuća pored pruge, Špijun na štiklama, Noć u kući moje majke, Biće bolje, Flešbek, Lajanje na zvezde, Volim te najviše na svetu, Santa Maria della Salute…, kao i za popularne i voljene televizijske srije: Više od igre, Vruć vetar, Sivi dom, Bela lađa, Junaci našeg doba…, te brojne TV filmove i drame.

Dobitnik je nagrade „Darko Kraljić“, koju dodeljuje Udruženja kompozitora Srbije za muzičko stvaralaštvo u domenu popularne muzike. Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. marta 2018. godine, održao je autorski koncert nazvan Moja odiseja, a tom prilikom uručena mu je pomenuta nagrada. Te godine objavio je i istoimenu knjigu u izdanju kuće Vulkan.

Foto: RTS