Kako prenose Varajeti i portal Radio televizije Srbije, u sredu je u 66. godini preminula Mira Furlan. Ova talentovana i svestrana glumica ostvarila je zapažene uloge u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina svoju karijeru je nastavila u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je, između ostalog, glumila u poznatim američkim TV serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Mira Furlan je rođena u Zagrebu 1955. godine. Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta. Odigrala je zapažene role i u filmovima: Novinar, Kiklop, Pismo-glava, U raljama života, Zadarski memento, Otac na službenom putu, Ćao, inspektore, Za sreću je potrebno troje, Lepota poroka, Špadijer – jedan život, Od zlata jabuka, Ljubavi Blanke Kolak, Za sada bez dobrog naslova, Put na jug, Braća po materi, Špijun na štiklama, Poltron, Gluvi barut, Stela, Diši duboko, Cirkus Kolumbija, Do Not Forget Me, Istanbul, Turneja… Igrala je i u ovdašnjim serijama: Velo misto, Putovanje u Vučjak, Vuk Karadžić, Drugarica ministarka, Smogovci, Bolji život, Vrastiće se rode, Vere i zavere...

Dobitnica je dve Zlatne arene Filmskog festivala u Puli – za najbolju žensku epizodnu ulogu (u filmu Kiklop) i za najbolju glavnu žensku ulogu (u filmu Lepota poroka).

Na fotografiji u pročelju teksta – Mira Furlan u prizoru iz filma Lepota poroka Živka Nikolića.

Zoran Janković