U Sarajevu je završeno snimanje pet kratkih filmova koji će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs / Petnaest dana autora). Deo ovog značajnog pokreta svetskih razmera je i Filmski centar Srbije (FCS).

Filmovi su snimljeni u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominik Velinski i Directors’ Fortnight. Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora/autorki iz regiona i pet autora/autorki iz sveta.

 Filmovi nastaju uz podršku filmskih centara iz regiona: Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo a u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra).

Filmovi će imati svetsku premijeru u maju 2019. na Filmskom festivalu u Kanu u sklopu programa Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs / Petnaest dana autora). Ovogodišnji SEE Factory filmovi su: Love supreme Dušana Kasalice (Crna Gora) i Teodore Ane Mihai (Rumunija / Belgija); The Sign Eleonore Veninove (Makedonjia) i jone Rozenkiera (Izrael / Švicarska); Red stain Urške Djukić (Slovenija) i Gabriela Zafke (Grčka / Danska), Mommy Maše Šarović (Srbija) i Šaron Enjdželhart (Izrael) i Spit Nevena Samardžića (Bosna i Hercegovina) i Karoline Markovic (Brazil).

Voditeljka programa Factory Dominik Velinski je izjavila: „Osim što pruža mladim I talentovanim rediteljima  mogućnost da zajedno pišu scenarije I režiraju kratke filmove, ovaj projekat je osmišljen I sa ciljem da skrene pažnju na zemlje iz kojih inače ne stiže mnogo filmova. Ovo je prvi put da smo u prilici da istražimo pet zemalja, I to pet zemalja iz6 istog regiona. Otkad sam, pre par godina, po prvi put posetila Sarajevski filmski festival sanjala sam da projekat Factory dovedem u ovoj region. Taj san je, evo, postao stvarbnost, vi ste to omogućili I ja zaista želim da vam se zahvalim. Prošlo je gotovo mesec dana kako sam u prilici da radim sa mladimm rediteljima iz Bosne, Slovenije, Srbije, Crne Gore I Makedonije, sa neverovatnim ekipa unutar tih produkcija, sa glumcima… Svi rade bez prestanka – na pet različitih filmova, sa pet rediteljskih parova, priča, situacija. Svi su otvoreni, velikodušni, malo je reći profesionalni, kreativni, zabavni… Mi sada imao pet divnih kratkih filmova, pet priča, pet različitih univerzuma sa zajedničkim duhom. Baš svaki dan koji sam provela sa njima za mene predstavlja dar. Svi mi svakog dana učimo, uživamo, spoznajemo korist od ovakvog projekta… To je za sve čudesno iskustvo. Ono onam otvara i oči i srca. Mislim da svi mi umiremo od želje da napravimo filmove u vašim zemljama!”

Filmovi će biti završeni do kraja marta u Sarajevu. Filmovi su okupili i međunarodnu glumačku ekipu – u filmovima glume Jelisaveta Seka Sablić, Mirjana Karanović, Mediha Musliović, Doroteja Nadrah, Marija Pikić, Andrea Aković, Lidija Kordić, Muhamed Hadžović, Boris Ler, Mladen Nelević, Jelena Kordić i drugi.

A u izjavi na ovu temu za portal Filmskog centra Srbije mlada srpska rediteljka Maša Šarović izjavila je i sledeće:

-Ovaj film pravim zajedno sa korediteljkom, Šaron Ejndželhart. Na filmu sarđujem sa dvojicom saradnika iz Srbije, kao i Najtopliji dan leta i ovaj moj film će snimati direktor fotografije Marko Milovanović, a tu je i dizajner zvuka Luka Barajević, koji ovde radi na još jednom filmu. U priči o burnom odnosu majke i kćerke, koja se vraća u rodni grad, i zatiče majku u čudnom duševnom stanju, glume Mediha Musilović i Lejla Kordić. Film se bavi i fenomenom salivanja strave, i mislim sam da ću u ovako dobrim uslovima uspeti da izguram zacrtano. A onda da iskoristim prilike koje će mi odlazak u Kan i prisustvo festivalu pružiti

Deset autora i autorki će takođe imati priliku da predstave svoj prvi dugometražni projekt filmskim profesionalcima na Kanskom filmskom festivalu i tamošnjem Marketu. Ovaj projekat nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije, a ovogodišnji, 72. po redu Filmski festival u Kanu biće održan od 14. do 25. maja.

 Zoran Janković