Srpski filmski pohod na Berlin nastaviće se i ove zime – nakon što je Srbija prošle godine u zvaničnim programima tamo bila zastupljena i predstavljena ostvarenjima Vlažnost Nikole Ljuce, Dubina dva Ognjena Glavonića i kratkim igranim ostvarenjem Četiri ugla kruga Katarine Stanković, stigla je vest da je Rekvijem za gospođu J., film u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi i u produkciji beogradske kuće SEE Film Pro, uvršten u zvanični program 67. Berlinskog filmskog festivala, u prestižni program Panorama Special.

Reditelj Bojan Vuletić.

Tim povodom scenarista i reditelj ovog filma, Bojan Vuletić, izjavio je za portal Filmskog centra Srbije sledeće: „Za svakog  reditelja, velika je stvar kada dobije priliku da radi novi film i kada, uz pomoć talentovanih  kolega i velikih umetnika, uspe da ga snimi. Snimiti film ovde je po sebi već veliki uspeh. Ako taj film, po sudu profesionalaca, bude i dovoljno dobar da bude uvršten u oficijelni program jednog od tri vodeća svetska festivala – onda je to nešto što vas ispunjava posebnom vrstom zadovoljstva. To je definitivno najbolji način da jedan film započne svoj život. Srećan sam i uzbuđen i sa nestrpljenjem očekujem kako će film biti primljen.“

Ovo je drugi dugometražni Vuletićev igrani film. Prethodni, Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, premijerno je prikazan 2011. na festivalu A kategorije u Karlovim Varima. Rekvijem za gospodju J. sufinansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije, a dobio je i finansijsku podršku Fonda saveta Evrope – Eurimages. Domaći ko-producenti su i RTS i Filmski fond Vojvodine. Svetsku prodaju filma preuzeo je Soul Food Films.

Direktor fotografije na Rekvijemu za gospođu J. bila je Jelena Stanković, a ključni Vuletićevi saradnici su takođe: montažer Vladimir Pavlovski, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović, dizajner zvuka Boris Trajanov. Pored Mirjane Karanović, u filmu igraju i Jovana Gavrilović, Danica Nedeljković, Vučić Perović i Mira Banjac. Producent filma je Nenad Dukić (SEE Film Pro). Ko-producenti su Pavlina Jeleva (Geoploly film, Bugarska), Tomi Salkovski (Skopje Film Studio, Makedonija), Aleksander Rodnjanski (Rusija) i Alis Ormiers (Surprise Alley, Francuska). Izvršni producent bio je Miroslav Mogorović (Art & Popcorn). Film je sniman na lokacijama u Beogradu, Sofiji i Skoplju.

67. Međunarodni filmski festival u Berlinu, jedan od tri najprestižnija svetska festivala A kategorije, biće održan od 9. do 18. februara 2017. godine. Film će imati četiti projekcije a ona svečana, premijerna, biće održana 13. februara u 19h u velikoj dvorani bioskopa Zoo palast, na Kudamu.  Posle svetske premijere na Berlinalu, film će imati domaću premijeru na predstojećem FEST-u. Mini-serija i film Rekvijem za gospođu J. biće premijerno prikazani na RTS-u od jeseni 2017. godine.

 Zoran Janković