Sa nestrpljenjen očekivano ostvarenje našeg čuvenog reditelja Emira Kusturica konačno stiže pred beogradsku publiku, i to upravo na predstojećem FEST-u.  Italijanska zvezda Monika Beluči tumači u filmu glavnu žensku ulogu, a uz nju nastupaju Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović i Kusturica lično, koji je, premda već ima glumačkog iskustva, prvi put na sebe preuzeo i glavnu mušku ulogu.

na mlečnom putu

U pitanju je sveukupno deveti igrani film, a prvi celovečernji igrani film Emira Kusturice od Zaveta, koji je prikazan 2007. godine. Na mlečnom putu je nadahnut Kusturičinim segmentom iz omnibusa Razgovori sa Bogovima. Priča je podeljena na tri dela i prati određene kritične periode u životu jednog čoveka i njegove zemlje- težak period rata, period procvata kada se zaljubljuje u ženu koja je spremna da žrtvuje sve za njega, i njegovi poslednji dani kada se osvrće na svoju turbulentnu prošlost. „Ovo je priča o moralu, veri i uverenju, što je danas zaboravljena kategorija“, izjavio je Kusturica.

na mlečnom putu kusturica beluči

Zvanični sinopsis glasi ovako i otkriva sledeće: „Ratno je proleće. Svakog dana, mlekadžija prelazi borbenu liniju na magarcu, izbegavajući metke kako bi preneo svoj dragoceni tovar vojnicima. U toj njegovoj misiji prati ga dobra sreća, voli ga prelepa seljanka, mirna budućnost je pred njim… i sve biva baš tako do dolaska misteriozne Italijanke koja će preokrenuti njegov život na glavačke. Tu otpočinje priča o strastvenoj i zabranjenoj ljubavi  koja će ih oboje sunovratiti u niz fantastičnih i opasnih avantura. Pridružiće im se sudbina i čini se da niko i ništa neće moći da ih zaustavi…“

na mlečnom putu kusturica beluči

Na mlečnom putu je premijerno prikazan 9. septembra 2016. godine u okviru takmičarskog programa Filmskog festivala u Veneciji gde je dobio Mladog zlatnog lava. Na 45. FEST-u, koji će se održati od 24. februara do 5. marta 2017, Kusturičin novi film biće prikazan van konkurencije.

Đ. B.