Premijera petnaestominutnog igranog filma „Rođenje“ reditelja Stevana Stančevića, u produkciji Organizacije Medusa Culture Hub, održana je u petak, 18. marta 2022. godine, u Akademiji 28, Nemanjina 28, u Beogradu. Nakon prikazivanja filma pred brojnom publikom, održana je panel diskusija na teme: „Efekti angažovanog filma na svest o ljudskom uticaju na ekologiju i prirodne resurse“ i „Trenutni status nezavisnih stvaralaca u regionu“.

Učesnik panela Aleksandar Macura, suosnivač i programski direktor RES fondacije i senior analitičar za javnu politiku u oblastima energetike, klime i kvaliteta vazduha, napomenuo je da je podizanje svesti osnovni korak koji vodi ka očuvanju okruženja, ali da se uspeh nazire onda kada nesvesno počnemo da radimo u korist okruženja, tada se možemo ponadati da ga makar nećemo dalje uništavati.

Marija Rodić, umetnički direktor i osnivač filmskog festivala autorskog filma Mikro FAF i direktorka udruženja Satibara, istakla je da je nezavisna scena potrebna jer ona pokazuje da je pričanje priče najbitnije, bez obzira na to kojim se budžetom (ne)raspolaže. „Obično su to priče koje su značajne idejnom timu i publici kojoj priča i ništa ih neće sprečiti da projekat realizuju“.

Stevan Stančević, direktor udruženja Medusa Culture Hub i režiser filma „Rođenje“ je naveo da je kratka forma u kombinaciji sa distopijskim narativom nešto što odudara od klasičnog angažovanog pristupa sačinjenog uglavnom od istinitih priča, a ovaj film je osmišljen tako da prikaže prirodu nas samih kao i uticaj koji imamo (ili nemamo) na svet oko sebe. „Film je čitljiv i pruža jasne smernice gledaocima da ga protumače u kontekstu sržne ideje“.

Foto: Medusa Culture Hub