Nagrada „Marko Glušac“ se dodeljuje najperspektivnijem mlađem montažeru dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi. To priznanje već sedmu godinu za redom dodeljuje Fondacija „Marko Glušac“, koju su osnovali reditelji, producenti, montažeri i prijatelji, ljudi koji su sarađivali sa Markom, jednim od naših najvećih filmskih montažera. Marko Glušac (1969-2012) je u kratkoj, ali vrlo plodnoj karijeri montirao više od 40 filmova i televizijskih projekata, počev od „Kaži zašto me ostavi“ (1993) Olega Novkovića do „Krugova“ Srdana Golubovića, čiju premijeru 2013. godine nije dočekao.

Dobitnici nagrade „Marko Glušac“ u prethodnih šest godina bili su montažeri Lazar Predojev, Đorđe Marković, Jelena Maksimović, Davor Bosankić, Marija Šarac i Mina Petrović, a sada im se pridružila i Vanja Kovačević.

Vanja Kovačević je doktorant na Umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Radila kao novinar i autor programa na RTV B92 od 1998 – 2002. Jedan od osnivača, koordinatora udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture FILMKULTURA iz Beograda. Poslednjih šest godina radi kao koordinator edukativnog programa FIRST FILMS FIRST, dizajniranog za reditelje jugositočne Evrope u cilju razvoja njihovog debitanskog dugometražnog igranog filma. Član je Udruženja filmskih umetnika Srbije (UFUS), udruženja dokumentarista Srbije DOKSrbija i Udruženja filmskih producenata Srbije (UFPS).

Režirala je dokumentarni film „Zvezda je rođena“ i nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova. Radila je kao montažer na dugometražnim igranim filmovima „The Box“ Andrijane Stojković i „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića. Montirala je seriju „Porodica“ Bojana Vuletića, kao i preko 100 muzičkih spotova, TV reklama i ostalih kratkih primenjenih formi. Trenutno završava svoj drugi dugometražni dokumentarni film „Supernova“.

Naslovna fotografija: prizor iz filma „Strahinja Banović“ – foto: Aleksandrija Ajduković