Dodelom nagrada i zahvalnica u Domu kulture u Prokuplju preksinoć je završen jubilarni deseti Prokupački filmski festivalProFiFest. Najpre je zahvalnicu za podršku ovoj manifestaciji primio Branislav Maričić, šef kabineta u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, potom zamenik gradonačelnika Dejan Tonić, a onda i svi zaslužni pojedinci i institucije koji su učestvovali u realizaciji veoma značajnog projekta za decentralizaciju kulture i filma.

Festival je trajao od 26. do 28. avgusta i publika je za to vreme mogla da vidi bogat filmski i prateći program kao i svake godine. Na kraju žiri u sastavu rediteljka Branka Bešević Gajić, kompozitor Ivica Trailović i makedonski reditelj Nebojša Jovanovik proglasio je pobednike. Gran-pri festivala i nagradu za najbolji igrani film dobilo je francusko ostvarenje „Charon“ (režija: Janik Karčer). Najbolji dokumentarni film je izraelski „Otvorenih očiju“ (režija: Hamutal Goren), najbolji animirani film je štpanski „Re-Animal“ (režija: Ruben Garsera Soto), dok je najbolji eksperimentalni film turski „Vorteks“ (režija: Sunejt Iski).

Najbolji domaći film je ostvarenje „Izgubljeni dani“ u režiji Jovane Avramović. U pitanju je njen diplomski film na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. O ovom svom filmu rediteljka je za sajt FCS-a izjavila: Izgubljeni dani su film o odrastanju jedne devojke u malom, industrijskom gradu. U fokusu je njen odnos sa bratom, njihov poseban svet, koji njoj kompenzuje nezadovoljstvo izazvano ostatkom porodice i sredinom. Njen intimni prostor sa bratom se ruši u trenutku kada on dovede devojku u porodicu, time se utapajući u društvene konvencije. Ljubomora i žensko viđenje izdaje preovladaće u glavnoj junakinji, dok potiskuje osećanja usamljenosti i straha koje dominira današnjom generacijom i sadašnjim trenutkom.“ Uloge tumače Jana Bjelica, Jovan Jovanović, Sunčica Milanović, Peđa Bjelac, Gordana Dimić i Tatjana Venčelovski. „Izgubljeni dani“ su nastali u podukciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Specijalno priznanje za domaći film je pripalo ostvarenju „Tesaurus“ u režiji Marka Grbe Singa. O ovom svom filmu Sing nam je rekao sledeće: „Film je sniman na nekoliko lokacija, većim delom u Bukureštu, ali i u Kuala Lumpuru, San Sebastijanu i planini Buzludža u Bugarskoj. Hteo sam da prenesem osećaj nostalgije, izgubljenosti u drugom gradu i neku ne baš idiličnu viziju budućnosti. Potom sam razmišljao o tome da li životinje misle, i ako da, na koji način. Zatim mi se javilo da verovatno misle u nepovezanim slikama jer im je jezik dosta primitivniji od našeg. To mi je bila polazna tačka za gradjenje naracije preko životinje, u ovom slučaju psa. Odbegli psi u gradu takodje vuku sa sobom neku vrstu nomadske simbolike, bežanja iz zajednice, lutanja, nemira. Kada sve to spojite, dobije se ovaj film. Jako mi je izazovno i zanimljivo bilo da radim na njemu.“ Film su producirali: Non-Aligned films, UNATC i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

„Uspeli smo da istrajemo 10 godina zahvaljujući entuzijazmu, ali i podršci svih Vas koji ste prepoznali značaj jednog ovakvog Festivala, zahvaljujući kojem se za Prokuplje čulo svuda u svetu“, istakao je direktor ProFiFesta, Žikica Jovanović na zatvaranju ove manifestacije. Prokupački filmski festival ProFiFest realizuje Film klub Prokuplje, uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja, grada Prokuplja, Doma kulure, Narodnog muzeja Toplice i brojnih lokalnih sponzora.

Đorđe Bajić